Voedzaam eten in de herfst

Tips van onze diëtist

De herfst is aangebroken! De bladeren veranderen van kleur en de dagen worden korter. Dat betekent dat we minder zonlicht hebben, maar daarmee ook minder vitamine D binnenkrijgen. Om te zorgen dat u voedzaam blijft eten en een goede weerstand behoudt, geeft onze diëtist Karin u praktische tips!

Sterke botten door vitamine D en calcium

Het is belangrijk dat uw lichaam het gehele jaar door voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. In de herfst en winter is vitamine D een aandachtspunt. Het is een belangrijke vitamine voor een sterk immuunsysteem en ondersteunt de opname van calcium, wat één van de belangrijkste bouwstoffen is om tanden, botten en spieren gezond te houden.

De zon is een belangrijke bron van vitamine D, maar in het najaar neemt de hoeveelheid zonlicht af. Hierdoor kan het zijn dat het lichaam te weinig vitamine D binnenkrijgt. Bij een structureel tekort bestaat er voor ouderen een grotere kans op botontkalking (osteoporose). De botten worden brozer, waardoor de kans op botbreuken toeneemt.
 

Extra vitamine D voor ouderen

Vitamine D kan worden gehaald uit vette vis, zoals zalm, en in mindere mate uit vlees, eieren, melk, boter en margarine. Maar voor ouderen is alleen voedzame voeding niet voldoende. Zij hebben meer nodig dan ze uit zonlicht of uit voeding kunnen halen.

Het Voedingscentrum adviseert daarom een goede combinatie van beweging, voeding en supplementen.
Een vitamine D supplement kan het beste bij de maaltijd worden ingenomen. Vitamine D is een vet-oplosbare vitamine, wat betekent dat het het beste wordt opgenomen in combinatie met (vetrijke) voeding.


Herfstgroenten voor gezonde bloedwaarden

Buiten dat groenten erg lekker zijn, zijn ze ook zeer voedzaam. Met name herfstgroenten, zoals kool, broccoli en spruitjes bevatten veel vitaminen en zijn goed voor de weerstand. Deze groenten zijn bijvoorbeeld rijk aan:

  • vitamine C
  • vitamine K
  • vitamine B11
  • IJzer
  • Kalium

Dit zijn vitaminen en mineralen die het lichaam helpen de bloedwaarden op peil te houden en zo ijzertekort en bloedarmoede tegen te gaan. Maar niet één groente bevat alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Variatie is hierin belangrijk. Zorg daarom voor maaltijden met voldoende groenten en varieer hierin.



Voedzame maaltijd op tafel

Daarom zorgen wij ervoor dat onze maaltijden lekker en voedzaam zijn. Onze chef werkt samen met gediplomeerde diëtisten om voor u verantwoorde maaltijden te bereiden. Daarbij wordt goed gelet op een variatie in groenten, zorgen we voor voldoende eiwitten, en houden we rekening met diëten en voedingsvoorkeuren.

In de keuken werken onze koks met alleen de beste, meest verse ingrediënten. Na bereiding worden onze maaltijden ingevroren, zodat alle voedingsstoffen optimaal behouden blijven en u een écht verse maaltijd op tafel kunt zetten.


Tip van de chef

We vinden het belangrijk dat u gevarieerd kunt eten. Daarom krijgt u geregeld een nieuwe tip van de chef! Daar vindt u maaltijden die onze chef-kok adviseert, bijvoorbeeld omdat ze goed bij het seizoen passen, of omdat ze zeker het proberen waard zijn! Weet u nog niet wat u gaat eten? Laat u zich dan inspireren door onze chef.

Deze herfst lekker en gevarieerd eten? Onze chef heeft nieuwe tips voor u die u zeker moet proberen. Het is namelijk tijd voor échte herfstmaaltijden, zoals deze runderhachee met rode kool!