Bewuste Visweek: lekker, gezond én verantwoord!
Leestijd: 3 minuten
De laatste week van september is uitgeroepen tot de Bewuste Visweek. Hierin wordt aandacht gevraagd voor het bewust genieten van vis.
Want hoewel het eten van vis erg gezond is, kent de visvangst ook grote uitdagingen. Denk hierbij aan overbevissing, ongewenste bijvangsten en de negatieve impact op de zeebodem. Het is daarom erg belangrijk om te kiezen voor visproducten uit duurzame visvangst of van verantwoorde kweek.
Bij apetito vinden we het belangrijk om een breed aanbod van vis uit duurzame visvangst of van verantwoorde kweek aan te bieden, want vis bevat veel vitamines, mineralen, eiwitten en gezonde vetten zoals Omega 3. Die zijn goed voor uw hart en bloedvaten. Het is dan ook niet voor niets dat vis in de Schijf van Vijf opgenomen is en het Voedingscentrum adviseert om bij voorkeur vette vis te eten.
Welke vis?
Er zijn verschillende soorten vis om uit te kiezen. Vis is onder te verdelen in magere en vette vis.
Vette vissoorten
Vette vis bestaat uit meer dan 5% vet en zorgt voor de meeste gezondheidsvoordelen. Makreel, haring, heilbot, bokking, sardines en Atlantische zalm vallen onder vette vis. Hier zit over het algemeen ook de meeste omega 3-vetzuren in.
Magere vissoorten
Magere vis bevat minder dan 5 g vet per 100 g. Magere vissoorten zijn onder andere baars, tilapia, zeeduivel, schar, tong, wijting, koolvis, schelvis, tonijn en kabeljauw.
Schaal- en schelpdieren, zoals garnalen, mosselen en oesters zijn officieel geen vissen, maar behoren wel tot magere vis in de Schijf van Vijf. Dit komt omdat ze dezelfde gezondheidsvoordelen hebben als magere vis.Wist u dat?
De meest gegeten vissoorten in Nederland zijn zalm, tonijn en kabeljauw.
Aanbevolen hoeveelheid
Het advies is om 1 keer per week vis te eten en dan bij voorkeur vette vis. Dit mag verse vis zijn, maar ook uit de diepvries of uit blik. Het is wel verstandig om goed af te wisselen met de vissoorten, omdat vette vis kan namelijk schadelijke stoffen bevatten. Maar ondanks dit blijft vis eten gezond, omdat de goede effecten opwegen tegen de mogelijke nadelige gevolgen.
Meer dan 1 keer per week vis eten levert geen extra gezondheidswinst op, behalve voor mensen met hart- en vaatziekten. Voor hen is het advies om iets meer vis te eten, namelijk 1-2 keer per week. Het is dan extra belangrijk om goed te variëren tussen vette en magere vis.
Maaltijden met vis
Wilt u graag vis eten? Dan zijn deze maaltijden een goede keuze.
Heeft u kauw- en slikproblemen? Bekijk dan onze winVitalis maaltijden.
Wat als u geen vis eet?
Vis is dus een belangrijke bron voor visvetzuren en eiwitten. Als u graag vegetarisch of veganistisch eet, of simpelweg liever geen vis eet, is het wel van belang om de gezonde eigenschappen van vis uit andere bronnen te halen. In een maaltijd is vis is niet één op één te vervangen door een alternatief, maar het tekort aan visvetzuren kan wel worden aangevuld met visolie of visoliecapsules.
Duurzame visserij
Voor de gezondheid is vis eten goed. Echter qua duurzaamheid is het niet de beste keuze. Dit geldt zowel voor visvangst als kweekvis. Beiden hebben voor- en nadelen. Bij visvangst zijn overbevissing, aantasting van de ecosystemen en bijvangst een probleem. Hoe duurzaam het is hangt ook nog weer af van het vangstgebied en de soort vis. Bij kweekvis is voornamelijk het gebruik van diergeneesmiddelen een probleem en kost het veel energie.Voor vis bestaan verschillende keurmerken om te weten te komen of de vis duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt is. Het MSC-keurmerk is voor visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. Het ASC-keurmerk is voor visproducten die verantwoord gekweekt zijn. Daarnaast bestaat er nog de VISwijzer. Met deze online tool kan eenvoudig gecheckt worden of de vis duurzaam is. Met behulp van een stoplichtsysteem is te zien hoe de vis scoort op het gebied van duurzaamheid.