Coeliakie
Mensen met coeliakie kunnen niet tegen gluten. Het is een auto-immuunziekte die alleen voorkomt bij mensen met een erfelijke aanleg. Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan kapot als deze regelmatig met gluten in contact komen. Darmvlokken zorgen ervoor dat voedingsstoffen worden opgenomen via de darmwand in het bloed. Als er te veel darmvlokken beschadigd zijn kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden.
Wat is gluten en waar zit het in?
Bij coeliakie mag je dus geen gluten, maar dit is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Deze eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brooddeeg luchtig wordt. Het zit dus in alle producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, crackers, pizza, koek, cake en taart.
Glutenvrije maaltijden eten
Als de diagnose coeliakie is gesteld, zal er levenslang een glutenvrij dieet gevolgd moeten worden. Dit is de enige manier om het darmslijmvlies te herstellen. Er bestaan geen medicijnen voor coeliakie. Het is ook niet te genezen en je kunt er niet overheen groeien. Als het glutenvrije dieet gevolgd wordt dan zullen de klachten langzaam verdwijnen. De voedingsstoffen zullen na verloop van tijd weer worden opgenomen.
Het volgen van een glutenvrij dieet klinkt misschien vrij simpel, maar dat is het zeker niet. Zelfs het kleinste broodkruimeltje kan al klachten veroorzaken. Ook via keukenmateriaal, zoals messen, kan een glutenvrije maaltijd toch besmet raken met gluten. Begeleiding van de diëtist zou hierbij raadzaam zijn. Zij kunnen tips en informatie geven over bijvijvoorbeeld het bereiden van maaltijden en het kiezen van de juiste producten.
Feiten
Gluten zorgt er voor dat brood luchtiger wordt.
Gluten zorgt ervoor dat het brooddeeg elastisch wordt zodat het goed kneedbaar is. Tijdens het bakproces zorgen gluten ervoor dat het brood lekker luchtig en zacht wordt en een knapperig korstje krijgt.Een glutenintolerantie is erfelijk.
De precieze oorzaak is niet bekend. Wel spelen erfelijke en omgevingsfactoren een rol. Als familielid van iemand met coeliakie is de kans groter om dit ook te ontwikkelen.Ongeveer 170.000 Nederlanders hebben coeliakie.
Echter 1 op 8 coeliakiepatiënten is gediagnostiseerd. Het werkelijke aantal mensen met coeliakie is waarschijnlijk veel hoger omdat de klachten niet altijd direct herkend worden of altijd hetzelfde zijn. De diagnose is echter bij veel minder mensen vastgesteld.
Fabels
Gluten is slecht voor je gezondheid
Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en zonder begeleiding van een diëtist is niet aan te raden. Het kan juist schade opleveren, omdat in glutenbevattende granen heel veel gezonde bouwstoffen en vezels zitten die belangrijk zijn voor het lichaam.
Spelt is glutenvrij
Vaak wordt gedacht dat spelt glutenvrij is. Dit is echter niet zo. Spelt is verwant aan tarwe. De eiwitten van deze twee graansoorten lijken erg op elkaar. Om die reden kunnen mensen met coeliakie geen spelt verdragen.
Maaltijden die passen bij een glutenvrij dieet*
*Op basis van receptuur
Bent u op zoek naar maaltijden die passen binnen uw dieet? Onze chef heeft voor u maaltijden bereid die op basis van receptuur glutenvrij zijn. Zijn aanraders vindt u hieronder. Heeft u vragen over onze maaltijden? Neem dan contact met ons op om met onze diëtist te spreken. Ze helpt u graag bij uw vragen.